Iso osa asiakkaistani, joita seksuaalineuvontavastaanotolla kohtaan, ovat rintasyövän sairastaneita naisia. Ja isolla osalla heistä on syöpähoitojen seurauksena alkanut vaihdevuodet.

Syöpähoidot voivatkin ennenaikaistaa vaihdevuosia tai vaihdevuosioireet voivat olla sivuvaikutus hormonaalisesta liitännäishoidosta.

Rintasyövistä noin kolme neljäsosaa on hormonireseptoripositiivisia

Hormonipositiivinen rintasyöpä tarkoittaa, että tämän tyyppisissä syövissä naishormonina tunnettu estrogeeni ja/tai keltarauhashormoni eli progesteroni nopeuttavat syöpäsolujen jakautumista. Tämän vuoksi valtaosalle rintasyöpään sairastuneista suositellaan liitännäishoidoksi hormonaalista hoitoa, jonka tavoitteena on pienentää syövän uusiutumis- ja leviämisriskiä.

Hormonaalinen hoito voi aiheuttaa monenlaisia haittavaikutuksia, jotka mukailevat vaihdevuosioireita: kuumat aallot, unettomuus, kuivat limakalvot, nivelkivut, painonnousu ja alakuloisuus. Hormonaalinen hoito ei suoraan vaikuta seksuaaliseen haluun, mutta voi kuitenkin tehdä siihen muutoksia monin tavoin. Mielialan heittelyt, uniongelmat sekä kuivat limakalvot voivat luonnollisesti vähentää seksuaalista halukkuutta. Vaihdevuodet voivat tuntua raskaalta jo itsessään, ja kun ne yhdistetään hiljattain koettuun vakavaan sairauteen, on täysin luonnollista, että mieli on kovilla – ja että tämä heijastuu myös seksuaalisuuteen.

Sivuvaikutuksista huolimatta hormonaaliseen hoitoon motivoituminen on tärkeää, sillä tilastollisesti hormonihoito vähentää rintasyöpään kuolleisuutta noin 30 prosenttia.

”Mikään ei tunnu miltään”

Seksuaalisuuteen liittyvät muutokset voivat tulla monelle yllätyksenä, sillä niistä ei juurikaan keskustella. Käytännön työ on kuitenkin osoittanut, että erityisesti muutokset omassa seksuaalisuudessa ja seksihaluissa on asia, joka on monelle arkipäivää.

Seksistä puhuttaessa olen kuullut usein lauseen ”mikään ei tunnu miltään”. Kiihottuminen ja orgasminen saaminen voi tuntua totuttua haastavammalta. Oma keho saattaa tuntua vieraalta syöpähoitojen jäljiltä, joka voi tuoda mukanaan itsetuntohaasteita.

Minulla on teille sekä hyviä että huonoja uutisia. Huonona uutisena todettakoon, että valitettavasti edes seksuaaliterapeuttina minulla ei ole tarjota valmiita ratkaisuja haasteisiin.

Hyvä uutinen on, että paljon on tehtävissä! Ajatusten kanssa ei ensinnäkään kannata jäädä yksin; seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolla on mahdollista esimerkiksi pohtia minäkuvan muutoksia, omaa seksuaalisuutta ja erilaisia tapoja toteuttaa sitä. Myös itsemyötätunnon harjoittelusta voi olla iso apu. Mikäli seksiä ei pysty toteuttamaan samalla tavalla kuin aiemmin, on hyvä miettiä uusia keinoja nautinnon kokemiseksi. Lisäksi sinua saattaa helpottaa tieto siitä, että tutkitusti oireet lieventyvät ajan kanssa.

Mikä olisi sinulle hyvää juuri nyt?

Tärkeää on myös muistaa, että jos seksiä ei tee mieli harrastaa, sekin on täysin ok! Kannattaakin pysähtyä pohtimaan, mitä sinä itse haluat vai tulevatko odotukset ja paineet ulkopuolelta. Mikäli sinulla ei ole kumppania, saatat pohtia, onko sellaisen löytäminen vielä mahdollista. Toisaalta, jos olet sinkku, sinulla saattaa olla mitä mahtavin tilaisuus tutustua itseesi ja seksuaalisuuteesi juuri omalla tavallasi ja aikataulullasi. Vain mielikuvitus on rajana.

Haastavassa tai uudessa elämäntilanteessa on hyvä keskittyä yleisesti omaan hyvinvointiin. Seksin ja siihen liittyvät asiat voi hyvin unohtaa hetkeksi kokonaan. Kannattaakin miettiä, mitkä ovat niitä asioita, mistä sinä saat omassa arjessasi mielihyvän tunteita. Onko se avantotreffit ystävän kanssa, hemmotteleva hieronta, lenkkeily, käsitöiden tekeminen, hyvä ruoka, joku harrastus vai jotain ihan muuta? Keskity siihen, mikä tuottaa sinulle iloa sekä nautintoa, ja saatat huomata, että myös seksuaalisuutesi vahvistuu ja löytää uuden tasapainon.

Palautuminen syövästä ja sen hoidoista ei ole kilpajuoksu; oman tilanteen vertaaminen muihin tuskin auttaa sinua oman hyvinvointisi parantamisessa. Monesti sairauden aikaisten tunteiden ja ajatusten käsittely alkaa hiljalleen vasta syöpähoitojen päättymisen jälkeen, joten on kohtuutonta ajatella, että tunnet itsesi täysin omaksi itseksesi välittömästi totutellessasi uuteen arkeen. Ole siis itsellesi armollinen ja anna keholle sekä mielelle aikaa palautua.

Netistä löytyy paljon erilaisia harjoituksia, joista voi olla apua. Esimerkiksi tästä linkistä löydät kuunneltavia itsemyötätuntoon ja tietoiseen läsnäoloon liittyviä harjoituksia.

Harjoitusten tekeminen voivat auttaa sinua suhtautumaan itseäsi kohtaan lempeämmin ja rauhoittaa mieltä ja kehoa erilaisissa tilanteissa.

 

Lähteet

  • Europadonna.fi
  • Penttinen, H. ym. Quality of life and physical performance and activity of breast cancer patients after adjuvant treatments. 2011.
  • Terveyskirjasto.fi

Janika Niskanen

Psykososiaalisen tuen asiantuntija, seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja

Lisää aiheesta