Ammatillinen kuntoutus on tukeana työhön paluussa
Mitä on ammatillinen kuntoutus? Mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten pärjään taloudellisesti?
Mitä on ammatillinen kuntoutus? Mitä se käytännössä tarkoittaa? Miten pärjään taloudellisesti?
Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu henkilöille, joiden sairaus, vika tai vamma merkittävästi vaikeuttaa tai estää työnteon lähivuosien aikana. Esimerkiksi syöpä ja syöpähoidot voivat vaikuttaa siten, että työkyky on heikentynyt, eivätkä muut työelämään paluun tukikeinot ole auttaneet.
Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tarjota tukea työhön paluuseen, työllistymiseen ja työelämässä jatkamiseen. Kuntoutusta voi saada työikäinen henkilö, joka on työsuhteessa, työtön, opiskelija tai yrittäjä. Ammatillinen kuntoutus on osallistujalle maksutonta.
Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin!
Työkokeilun tavoitteena on löytää työharjoittelun avulla muuttuneeseen terveydentilaan soveltuva työnkuva ensisijaisesti omalla työpaikalla (jos sellainen on) ja toissijaisesti toisella työnantajalla/omassa yrityksessä.
Työkokeilun aikana työntekijä on usein ns. ylimääräinen työntekijä ja saa kokeilun aikana tukea työhönsä sekä riittävästi perehdytystä. Työkokeilu aloitetaan usein lyhennetyllä työajalla, ja työmäärää lisätään vähitellen täysipäiväiseksi, mikä helpottaa työntekoon palaamista mahdollisesti pitkänkin poissaolon jälkeen. Työkokeilun jälkeen on joskus tarpeen vielä työhönvalmennus tai uudelleenkoulutus.
Työkokeilua järjestävät Kela ja työeläkelaitokset.
Kela ja työeläkelaitokset järjestävät työhönvalmennusta. Työhönvalmennuksen tavoitteena on opetella työharjoittelun kautta muuttuneeseen terveydentilaan soveltuvien uusien työtehtävien vaatimia taitoja. Työeläkelaitoksen järjestämään työhönvalmennukseen voi samanaikaisesti sisältyä myös kursseja tai muuta lyhyempää koulutusta. Tavoitteena on saavuttaa riittävä osaaminen, jotta voi työllistyä tai jatkaa palkkatyössä tai yrittäjänä. Lisätietoja Kelan työhönvalmennuksesta: https://www.kela.fi/tyollistymista-edistava-kuntoutus
Kelan järjestämä yksilöllinen palvelu 16–64-vuotiaille sisältää moniammatillisen tiimin arvion työ- ja opiskelukyvystä sekä yhdessä sairastuneen kanssa laaditun ammatillisen suunnitelman työelämässä jatkamista tai sinne pääsemistä varten. Ammatillinen suunnitelma sisältää yleensä sopivan suunnitelman asiakkaalle soveltuvasta ammatista tai työtehtävistä sekä reitin niiden saavuttamiseksi. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu lääkäri sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.
Työeläkelaitoksen ammatilliseen kuntoutukseen oikeutetun voi olla mahdollista päästä palvelun alku- eli kartoitusvaiheeseen.
Sekä Kela että työeläkelaitokset voivat myöntää opiskelua ammatillisena kuntoutuksena, jos sairastumisen ja hoitojen vuoksi ei enää pysty tekemään aiempia tai koulutusta vastaavia työtehtäviä. Pääasiassa opiskelun tulee olla tutkintoon johtavaa koulutusta, mutta työeläkelaitokset voivat tukea myös lyhyempiä kursseja tai lisäkoulutusta.
Opiskelu ammatillisen kuntoutuksen muotona ei ole yleensä ensisijainen vaihtoehto, vaan ensin arvioidaan, voisiko työelämään palaaminen tapahtua työkokeilun tai työhönvalmennuksen avulla. Myös oppisopimuskoulutus voi toteutua ammatillisena kuntoutuksena. Opiskelun aikana saa kuntoutusrahaa toimeentulon tueksi, ja lisäksi voi olla oikeus kulukorvauksiin.
Lue lisää Kelan tukemasta opiskelusta ammatillisena kuntoutuksena
Lue lisää työeläkelaitosten tukemasta opiskelusta ammatillisena kuntoutuksena
Kela järjestää NUOTTI-valmennusta 16–29-vuotiaille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea tulevaisuuden suunnitteluun ja selviytymiseen. Kuntoutuksen tavoitteena on arjen sujuvoittaminen ja suunnan löytäminen kohti työelämää tai opintoja. Hakeminen tapahtuu ottamalla yhteyttä Kelaan, eikä B-lausuntoa tarvita.
Ammatillisen kuntoutuksen aikana toimeentulona on yleisimmin kuntoutusraha, toisinaan kuntoutuskorotus.
Ammatillisen kuntoutuksen aikana toimeentulona toimii pääasiassa kuntoutusraha, ja joissakin tapauksissa kuntoutuskorotus. Kuntoutuskorotus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä eli kuntoutustuella.
Kuntoutusrahan suuruus määräytyy tulojen perusteella. Työeläkelaitoksen sekä Kelan laskentaperusteet eroavat toisistaan. Mikäli sairastunut saa ammatillisen kuntoutuksen aikana palkkaa, kuntoutusraha maksetaan työnantajalle.
Lisätietoja Kelan maksamasta kuntoutusrahasta
Lisätietoja työeläkelaitoksen maksamasta kuntoutusrahasta ja kuntoutuskorotuksesta
Kirjautumalla oman työeläkelaitoksesi sivuille, pääset kuntoutusrahalaskuriin.
Kela ja työeläkelaitokset myöntävät elinkeinotukea, joka on tarkoitettu sairastuneelle yritystoiminnan käynnistämiseen tai olemassa olevan yritystoiminnan mukauttamiseen terveydentilalle sopivammaksi.
Tuki on taloudellinen avustus, jota voi käyttää esimerkiksi yrityksen työvälineiden tai tiettyjen apuvälineiden hankintaan. Se kattaa osan tarvittavista hankinnoista, mutta omarahoitusta tarvitaan myös. Työeläkelaitokset voivat myöntää tukea myös yrittäjyyskurssiin. Työeläkelaitoksen myöntämä tuki voi olla myös takaisin maksettavaa lainaa.
Lue lisää Kelan elinkeinotuesta
Lue lisää työeläkelaitoksien elinkeinotuesta
Saat lisätietoa myös omasta työeläkelaitoksestasi.
Kun työpaikalle paluu mietityttää, Pirsyn työelämävastaanotolla istahdetaan alas ja puntaroidaan yhdessä, mikä olisi oikea aika ja tapa palata töihin.
Lue lisääOlipa tavoitteesi liikunnan lisääminen, terveyttä tukeva muutos ruokavaliossa tai vaikka halu suunnata ammatillinen into uuteen, meiltä saat yksilöllistä ohjausta.
Lue lisääParhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista ja omaa suhtautumistaan siihen. Samalla se tuo iloa ja virkistystä.
Lue lisääTyöelämämentorina tehtäväsi on toimia henkilökohtaisena vertaistukena syöpään sairastuneelle.
Lue lisääPirsy tarjoaa tietoa ja tukea syöpään sairastuneelle ja läheisille kaikissa sairauden vaiheissa. Olemme tukena, kun syöpä on osa elämääsi.
Keskusteluajat
Keskusteluajat sekä sairastuneille että läheisille!
Keskusteluvastaanotolla saat jakaa asiantuntijan kanssa syöpään liittyviä kokemuksia, pohtia yhdessä keinoja ja ratkaisuja syövän muuttamaan elämäntilanteeseen ja jaksamiseen.
Lue lisääAjanvaraus
Varaa aika palveluihimme tai jätä soittopyyntö asiantuntijallemme. Jos et löydä nettiajanvarauksesta sopivaa aikaa tai aikaa haluamallesi työntekijälle, ota yhteys toimistoomme p. 03 2499 200 tai suoraan työntekijään.
Lue lisääTukea
Yksilöohjausta, kursseja ja tapahtumia! Meiltä saat tukea kaikissa sairauden vaiheissa. Olemme tukena, kun syöpä on osa elämääsi.
Lue lisää