Syöpä ja työ: Kun sairausloma pitkittyy
Mitä jos sairauspäivärahan maksimimäärä alkaa täyttyä, mutta työhön paluu tuntuu mahdottomalta?

Syöpään sairastuminen voi mullistaa elämäsi monin tavoin. Itse sairastuminen ja rankat hoidot kuormittavat sekä kehoa että mieltä. Uupumus voi olla valtava, ja kaikki voimat menevät siihen, että jaksat pysyä hoitojunan kyydissä. Työ ei ehkä näinä hetkinä ole mielessäsi – mutta samalla taloudellinen pärjääminen voi herättää suurtakin huolta.
Kuukaudet kuluvat, sillä hoidot ja toipuminen vievät aikaa. Saatat huomata, että sairauspäivärahan enimmäisaika alkaa lähestyä, vaikka työkykysi ei ole vielä palautunut ja työhön paluu tuntuu mahdottomalta. Sopivasti muokattu ja terveydentilaa huomioiva työ voi kuntouttaa, mutta se edellyttää riittävästi voimavaroja – niin työhön kuin arkeenkin.
Sairauspäivärahakausi täyttyy, mutta työkykyä ei ole riittävästi – Mitä nyt?
Jos sairauspäivärahasi maksimimäärä (300 arkipäivää) alkaa täyttyä ja sinulla on voimassa oleva työsuhde, on tärkeää keskustella tilanteestasi hyvissä ajoin työterveyslääkärin kanssa. Työterveyslääkäri tuntee työsi ja voi arvioida työkykyäsi suhteessa siihen.
Jos yhdessä päädytte siihen, ettei työkykyä ole riittävästi työhön, eikä työelämään palaaminen ole terveydentilan puolesta ajankohtaista, voidaan hakea kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä. Hakemiseen tarvitaan lääkärin kirjoittama B-lausunto sekä oma hakemuksesi sen rinnalle. Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, B-lausunnon voi kirjoittaa myös muu hoitava lääkäri.
Mitä eroa on kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä?
Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke, joka antaa lisäaikaa toipumiseen. Tavoitteena on työkyvyn palautuminen. Työkyvyttömyyseläke taas tarkoittaa, että työkykyä ei voida palauttaa hoidon tai kuntoutuksen keinoin – tilanne on pysyvä.
On tärkeää tietää, että kumpikaan ei ole automaattinen jatko sairauspäivärahalle. Vakuutuslääkäri arvioi tilanteesi diagnoosin, B-lausunnon ja oman hakemuksesi perusteella. Päätöksessä huomioidaan myös esimerkiksi ikäsi, saamasi hoidot ja ammatillinen taustasi. Työkykyä arvioidaan usein suhteessa mihin tahansa työhön – ei vain omaan työhösi.
Mitä, jos päätös ei ehdi tulla ajoissa?
Jos sairauspäivärahasi ehtii loppua ennen kuin saat päätöksen kuntoutustuesta tai työkyvyttömyyseläkkeestä, on tärkeää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi heti sairauspäivärahan päätyttyä – vaikka työsuhteesi olisi edelleen voimassa. Ilmoittautuminen turvaa toimeentuloasi päätöksen odottamisen aikana, ja voit saada työttömyysetuutta joko Kelasta tai ammattiliitostasi.
Työttömyysetuutta maksetaan siihen asti, kunnes Kela tai työeläkelaitos antaa päätöksen kuntoutustuesta tai työkyvyttömyyseläkkeestä. Myönteisen päätöksen jälkeen alat saada eläkettä määräajaksi tai pysyvästi. Kuntoutustuki myönnetään usein useammaksi kuukaudeksi, ja sille voi tarvittaessa hakea jatkoa.
Jos päätös on hylkäävä, työttömyysetuuden maksu päättyy, koska sinut on arvioitu työkykyiseksi, etkä enää täytä työttömyysetuuden ehtoja. (On joitain työttömyyskassoja, joissa työttömyysetuuden maksu jatkuu, vaikka työeläkelaitoksen päätös onkin ollut hylkäävä.)
Joka tapauksessa on tärkeää kartoittaa muita keinoja toimeentulon turvaamiseksi – ja näitä olisi hyvä pohtia jo hyvissä ajoin ennen kuin sairauspäivärahakausi päättyy.
Jos työkyvyllesi sopivaa työtä ei ole tarjolla, on tässä kohtaa tilanteesta hyvä keskustella myös työnantajan kanssa. Tosiasia nimittäin on, että itse työstä irtisanoutuessaan – terveydellisinkin perusteinkin – on aina olemassa työttömyysetuuden karenssin uhka.
Kuntoutustuki/työkyvyttömyyseläkepäätöksestä voi tehdä myös valituksen.
Et ole yksin!
Tilanne voi tuntua monimutkaiselta ja kuormittavalta, kun sairausloma pitkittyy. On tärkeää, ettet jää tilanteessa yksin.
Saat tukea työterveyshuollosta, sairaalan sosiaalityöntekijältä tai meiltä Pirsystä, kuntoutuksen asiantuntijoilta – eli allekirjoittaneelta. Ota siis yhteyttä!
Vaikka et vielä tietäisi, miten tästä eteenpäin, apua ja tukea on tarjolla.