Siirry suoraan sisältöön

Vertaistuki

Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista, omaa suhtautumistaan siihen sekä tuo iloa ja virkistystä. Vertaistukitoiminta täydentää asiantuntijoiden tarjoamaa tukea.

 

Voit oman tilanteesi ja toiveesi mukaan pyytää henkilökohtaista vertaistukijaa kahdenkeskisiin keskusteluihin tai osallistua vertaistukiryhmään, jossa tutustut useisiin samankaltaisessa tilanteessa oleviin. Juuri sairastuttuasi tarjoamme asiantuntijan tukea. Vertaistuesta voit saada itsellesi tukea hieman myöhemmässä vaiheessa.

 

Vertaistukijat

Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset vertaistukijat kuuntelevat ja antavat keskustellen tukea syöpäsairauden aikana. Vaikka vertaistuellisessa keskustelussa on turvallista jakaa syöpään liittyviä kokemuksia, tukisuhteessa on tarpeen tullen sijaa myös muille virkistäville jutunaiheille, ilolle ja naurulle. Vertaistukijat eivät ota kantaa hoitoihin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta voivat kertoa omasta kokemuksestaan.

Vertaistukijoitamme sitoo vaitiolovelvollisuus, myös tukisuhteen päätyttyä. Vertaistukijan kanssa voit tavata kasvotusten tai keskustella puhelimessa.

Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset sairastuneiden vertaistukijat ovat

  • omakohtaisesti sairastaneet syöpää
  • jakavat kokemustasi, kuuntelevat ja antavat tukea, ymmärrystä ja kannustusta sairauden aiheuttamassa elämänmuutoksessa

Syöpäsairauksia on erilaisia ja lisäksi tilanteet ja hoidot ovat yksilöllisiä, joten emme välttämättä pysty tarjoamaan vertaistukijaa, jonka taustassa olisi sama syöpä kuin sinulla. Usein riittävän samankaltaiset kokemukset tai elämäntilanteet kuitenkin yhdistävät ja tarjoavat vertaistukea ja antoisia keskusteluita.

Täytä sähköinen vertaistukijapyyntö tästä >> tai soita Jenni Lahti p. 050 524 0569

Tututstu myös Pirsyn työelämämentoreihin eli työelämän tukihenkilöihin

 

Marittan tarina

Maritta koki vertaistuen valtavan arvokkaaksi oman sairautensa aikana ja halusikin laittaa hyvän kiertämään kouluttautumalla itse vertaistukijaksi.

 

Lautapeli-illat nuorille aikuisille

Nuorille ja nuorille aikuisille syöpään sairastuneille sekä nuorille ja nuorille aikuisille syöpään sairastuneiden läheisille tarkoitetut lautapeli-illat ovat rentoa ja vapaamuotoista ajanviettoa, jutustelua ja yhdessäoloa. Pelaamisen lomassa voit vaihtaa ajatuksia muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa.

Voit myös ottaa ystäväsi mukaan! Tarjolla on pientä syötävää. Lautapeli-illat ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ke 28.8., 23.10. ja 27.11.2024 klo 16.30-18

Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsyt

 

Café Pirsy

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpään sairastuneiden kanssa. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on syöpään sairastuneiden vertaistukija. Ryhmä on maksuton, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

ke 4.9., 25.9., 13.11. ja 11.12.2024 klo 16.30-18

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy työelämään palaaville ja palanneille

Cafe Pirsy on hengähdystauko vertaisten parissa työikäisille syöpään sairastuneille. Ryhmän keskustelu on vapaamuotoista ja tarjoaa mahdollisuuden jakaa työelämään ja työhön paluuseen liittyviä haasteita ja hyviä vinkkejä toisten saman kokeneiden kanssa.

Voit tulla piipahtamaan töiden jälkeen tai sairaslomasi aikana kotoa käsin. Voit olla paikalla itsellesi sopivan ajan. Paikalla on yhdistyksen kuntoutuksen asiantuntija tai vapaaehtoinen.

ke 11.9., 9.10. ja 20.11.2024 klo 16.30-18

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Cafe Pirsy syöpää sairastaville miehille

Tämä Café Pirsy on suunnattu syöpää sairastaville miehille. Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten syöpää sairastavien miesten kanssa syöpään liittyvistä kokemuksista tai jostain aivan muusta. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on syövän sairastanut vertaistukija.

ke 18.9. ja 6.11.2024 klo 16.30-18

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Café Pirsy parantumatonta syöpää sairastaville

Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten parantumatonta syöpää sairastavien kanssa syöpään liittyvistä kokemuksista tai jostain aivan muusta. Voit poiketa kahvilaan vain osaksi aikaa tai jäädä juttusille vaikka koko ajaksi. Paikalla on parantumatonta syöpää sairastava vertaistukija.

ke 2.10. ja 4.12.2024 klo 16.30-18

Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

 

Huom! Uusi tapahtuma!

Cafe Pirsy Orivesi

Lokakuussa tavataan myös Orivedellä! Cafe Pirsyssä sinulla on mahdollisuus keskustella ja vaihtaa ajatuksia toisten syöpään sairastuneiden kanssa. Tunnelma ja keskustelu on vapaamuotoista, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Mukana kahvittelemassa ovat Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen työntekijä sekä sosionomiopiskelija.

ke 2.10.2024 klo 16.30-18

Oriveden seurakuntakeskus (Latokartanontie 5, Orivesi)

 

Cafe Pirsy syöpään sairastuneiden läheisille

Syöpään sairastuneiden läheisille suunnatussa Café Pirsyssä voit kahvittelun lisäksi vaihtaa ajatuksia ja keskustella vapaamuotoisesti toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Lue lisää täältä >>

 

Muiden tarjoama vertaistuki

Rintasyöpäyhdistys Europa Donna

Avoin, kaikenikäisille rintasyöpään sairastuneille tarkoitettu vertaistukiryhmä löytyy täältä >>

IkiDonnat puolestaan on tarkoitettu levinnyttä tai uusiutunutta rintasyöpää sairastaville. Sen tiedot löydät täältä >>

 

Potilasverkostot

Suomen Syöpäpotilaat ry ylläpitää useita eri potilasverkostoja eri kohderyhmille. Potilasverkostossa voit jakaa sairastamiseen liittyviä asioita vertaisten kesken. Lue lisää ja tutustu eri ryhmiin täältä >>

 

Sylvan vertaisryhmächat

Sylva järjestää verkkoryhmiä ja vertaisryhmächat-hetkiä sairastuneille nuorille ja heidän läheisilleen kohderyhmittäin. Lisätietoja löydät täältä >>

 

Simpukka ry

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry tarjoaa vertaistukea tahattoman lapsettomuuden kokemukseen. Simpukan kautta voit löytää toisia tahatonta lapsettomuutta kohdanneita ja saada sekä antaa vertaistukea. Vertaistukea löytyy niin kasvokkain tapaavista ryhmistä kuin verkosta. Lue lisää täältä >>

 

Katso Yle Akuutti

Rintasyöpä on suomaisten naisten yleisin syöpä. Miten sairastuminen ja sen tuomat muutokset esim. omaan kehosuhteeseen vaikuttavat ihmiseen? Miten suhtautua elämään syövän kanssa?

Yle Akuutti käsitteli rintasyöpää ohjelmassaan (julkaistu 5.4.2021).