Joulukirje sinulle lapsiperheen vanhempi
Tärkeintä on sallia se, että myös joulunaikaan ja lomaan kuuluvat kaikenlaiset tunteet ja tilanteet, syövän aiheuttama kuormitus ja toisaalta pienet tai suuret irtiotot ja ilon hetket.
Niin lapsilla kuin aikuisillakin on usein toiveita ja odotuksia joulunaikaa ja lomaa kohtaan. Syöpä voi vaikutuksineen lyödä kapuloita rattaisiin. Jaksaminen voi olla koetuksella, innostus joulun perinteisiin voi olla hukassa tai rahat tiukalla. Kun elämäntilanne on jo valmiiksi vaativa, voivat joulunaikaan liittyvät toiveet ja odotukset luoda paineita tai kiristää tunnelmaa.
Tärkeintä on sallia se, että myös joulunaikaan ja lomaan kuuluvat kaikenlaiset tunteet ja tilanteet, syövän aiheuttama kuormitus ja toisaalta pienet tai suuret irtiotot ja ilon hetket. Oleellista on keskittyä siihen, mitä sinulle ja perheellesi tärkeää voit toteuttaa tässä hetkessä, tässä voinnissa, näissä olosuhteissa?
Kaikki tunteet kuuluvat elämään – myös jouluun
Vanhemman syöpä vaikuttaa usein siihen, miten joulunaikaa perheessä vietetään. Syöpä saattaa haastaa perheesi aiempia perinteitä asettaen rajoituksia ja toisaalta antaen mahdollisuuden muuttaa jotain. Ehkä syöpä on tiukentanut perheesi taloudellista tilannetta, kuten niin monen muunkin perheen. Taloudelliset näkökulmat ovat joka tapauksessa joulunajassa läsnä. Jos joulunaika on sinulle tärkeää, se voi olla kuin valon kajastus keskellä talven pimeää ja syöpään liittyvää synkkyyttä.
Annathan luvan sille, että kaikenlaiset tunteet saavat kuulua jouluun. Joulun tunnelma voi tulla sinne mihin sen kutsut – niin kotiin, sairaalaan kuin mieleen mukana kannettavaksi. Olet rohkea, kun yrität katsoa tilannetta silmiin ja pystyt toteamaan ja tunnustamaan, että tänä vuonna joulunaika toteutuu näin ja näin on hyvä. Syövän muuttama elämäntilanne vaatii sinulta joustavuutta nähdä mahdollisuuksia ja toteuttaa itselle ja perheelle tärkeitä asioita uusilla erilaisilla tavoilla.
Joulussasi voi tuntua pettymys siitä, että asiat ovatkin muuttuneet tai ettet välttämättä jaksakaan, siten kuin haluaisit tai joulunvietto siirtyykin kotoa sairaalasängyn vierelle. On ymmärrettävää, jos koet vihan ja jopa kateuden tunteita syövän muuttamassa tilanteessa. Voi vaikuttaa siltä, toiset saavat viettää jouluaan tavalliseen tapaan, mutta sinun perheessäsi mikään ei ole enää kuin ennen.
Anna myös surun tulla, jos se on tullakseen. Jos tämä on ensimmäinen joulu ilman syöpään menehtynyttä läheistäsi, surun ja ikävän aaltojen mukana voi pilkahtaa myös kiitollisuutta yhteisistä hetkistä. Tai ehkä mielessäsi voi käydä ajatus, onko tämä meidän perheemme viimeinen yhteinen joulu? Huomisesta emme vielä kukaan voi tietää, joten tämä hetki on sellaisenaan arvokas.
Toivomme, että joulu voi tuoda mukanaan iloa yhdessäolosta ja siitä, että jotain on pysyvää eikä yhteinen joulu hävinnytkään syövän myötä, vaikka se muutti viettämisen tapaa ja piti ehkä keksiä uusia keinoja.
Helpotusta voi kokea siitä, että syöpää sairastava vanhempi saa olla läheisten kanssa kotona kotisairaalan hoivan turvin.
Omille ja läheisten tunteille on hyvä antaa lupa. Avoin keskustelu ja omien tunteiden ääneen sanoittaminen luovat tilaa yhteisymmärrykselle. On lupa olla väsynyt ja yhtä lailla lupa saada virtaa mieleisistä valmistelupuuhista. On lupa siihen, että jokainen kokee tilanteen omalla tavallaan.
Oletko tullut ajatelleeksi, että syöpä voi antaa myös luvan ja rohkeuden rajata jotain uudella tavalla? Kun voimavarat ovat vähissä, on hyvä pysähtyä pohtimaan mihin kaikkeen ne aidosti riittävät. Tässä voinnissa, tässä elämäntilanteessa ja näissä olosuhteissa? Kenen kaikkien tunteet on otettava huomioon? Riittäisikö, että huomioit oman perheen ja muistaisit huomioida myös omat tunteesi? Rajaaminen on sallittua ja kaikkien muutoksien ei ole pakko olla pysyviä – tänä jouluna näin, ja ensi jouluna ehkä jotain aivan muuta. Sairaus voi kirkastaa arvoja – myös se voi muuttaa joulunajan perinteitä. Mitä haluat säilyttää? Minkä on aika muuttua?
Muutama konsti takataskuun
Rajalliset taloudelliset resurssit ovat useimmissa perheissä todellisuutta – oli syöpää tai ei. Lapsille ei tarvitse “hyvittää” vanhemman syövän olemassaoloa toteuttamalla kaikkia mahdollisia toiveita ja siitä ei tarvitse kokea syyllisyyttä. Rajat ja pettymysten sietämisen opettelu kuuluu ihmisen elämään, myös lasten elämään ja jouluun.
Jos perheessä on kaksi aikuista, on tärkeää ensin käydä keskustelua aikuisten kesken ja sopia, mitä keskustellaan perheen lasten ja nuorten kanssa. Lapsen on tärkeää huomata ja ymmärtää, että aikuiset ovat yhdessä sopineet tiettyjä asioita ja toimivat yhdessä lasten kanssa. Yhteinen perheen rauhallinen keskustelu voi olla tarpeellista käydä jo hyvissä ajoin ennen joululoman alkua. Apuna voi käyttää esimerkiksi toiveiden tarjotinta, paperia, johon vanhemmat ja lapset yhdessä kokoavat kirjoittaen tai piirtäen joulunaikaan liittyviä toiveita ja ajatuksia, pienen pieniä tavallisia asioita unohtamatta. Vanhemmat voivat tarvittaessa sanoittaa yhteisiä raameja. Esimerkiksi voi toivoa asioita ottaen huomioon, että olemme kotona tai jokainen voi toivoa yhtä jouluruokaa tai jälkiruokaa. Olipa perheen resurssit rahan, ajan tai jaksamisen suhteen mitkä tahansa, on aikuisen vastuulla asettaa ne raamit, joiden sisällä lapsi saa toivoa. Usein pienenkin toiveen toteutuminen voi tuottaa suurta iloa.
Ota rohkeasti apua vastaan ja rohkaistu pyytämään sitä. On monia perheitä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa. Jos läheis- ja tukiverkostoa löytyy, kannattaa ottaa joulun viettoon mukaan muita läheisiä, jotka voivat mahdollistaa lapsille ja nuorille mieleisiä juttuja, vaikka itse et vanhempana kaikkea jaksaisi. Myös monet järjestöt auttavat lapsiperheitä eri tavoin.
Muista pysähtyä myös sen äärelle, mitä sinä itse kaipaat? Mikä on se sinulle tärkeä ja arvokas osa joulunaikaa, jonka kohdalla voit rauhassa sanoa “näin on hyvä, tämä riittää”?
Riittävän hyvää ja riittävän ihanaa joulunaikaa juuri sinulle!
Tärkeitä linkkejä
Pirhan Digiperhe-sivustolta löydät tietoa ja tukea nuorille ja perheille silloin, kun sitä tarvitaan. Digiperheeseen on koottu lähi- ja digipalveluita, keskusteluapua, vertaistukea, hyvinvointiohjelmia sekä tapahtumia. Lisäksi tarjolla on tietoa nuorten ja lapsiperheiden erilaisiin elämäntilanteisiin.
Hope ry tarjoaa lapsiperheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, joita yhdistys on saanut lahjoittajilta. Lahjoituksena saadut vaatteet ja tavarat ovat yleensä käytettyjä, mutta hyväkuntoisia. Hopelta on mahdollista saada myös tukea lasten harrastuskuluihin sekä elämyksiä vapaa-ajalle.
Syöpäjärjestöjen taloudellista avustusta voit hakea hoitavan tahon sosiaalityöntekijän kautta.
Blogitekstin ovat yhteistyössä kirjoittaneet Pirsyn psykososiaalisen tuen asiantuntijat Kaisa Ronkainen ja Tarja Saurio.