Henkilö puhuu puhelimessa, hän hymyilee

Vertaistukea sekä sairastuneelle että läheiselle

Parhaimmillaan vertaistuki tukee sairastunutta ja läheistä käsittelemään sairastumista ja omaa suhtautumistaan siihen. Samalla se tuo iloa ja virkistystä.

Syöpään liittyvien kokemusten rinnalla on tilaa myös ilolle

Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset vertaistukijat kuuntelevat ja tukevat syöpäsairauden aikana. Vertaistukea on tarjolla niin sairastuneille kuin läheisillekin!

Vaikka vertaistuellisessa keskustelussa on turvallista jakaa syöpään liittyviä kokemuksia, tukisuhteessa on tarpeen tullen sijaa myös muille virkistäville jutunaiheille, ilolle ja naurulle.

Vertaistukitoiminta täydentää asiantuntijoiden tarjoamaa tukea.

Haluaisitko henkilökohtaista tukea vai osallistuisitko tapaamisiin?

Voit oman tilanteesi ja toiveesi mukaan pyytää henkilökohtaista vertaistukijaa kahdenkeskisiin keskusteluihin tai osallistua vertaistuellisiin kohtaamispaikkoihin (näitä ovat mm. Cafe Pirsyt sekä erilaiset kurssit), joissa tutustut muihin samankaltaisessa tilanteessa oleviin.

Saman kokenut ymmärtää usein parhaiten!
  • Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset vertaistukijat ovat

    • omakohtaisesti sairastaneet syöpää tai läheisen ollessa kyseessä omakohtaisesti kokeneet, millaista on olla läheisenä syöpään sairastuneen rinnalla
    • jakavat kokemustasi, kuuntelevat ja antavat tukea, ymmärrystä ja kannustusta sairauden aiheuttamassa elämänmuutoksessa

    Syöpäsairauksia on erilaisia ja lisäksi tilanteet ja hoidot ovat yksilöllisiä. Myös vertaistukijan elämäntarinassa ei ole välttämättä sama läheisen syöpä kuin sinun syöpäsairaalla läheiselläsi. Vaikka vertaistukijan tilanne voi olla hieman erilainen, usein riittävän samankaltaiset kokemukset tai elämäntilanteet kuitenkin yhdistävät ja tarjoavat vertaistukea ja antoisia keskusteluita.

    Vertaistukijoitamme sitoo vaitiolovelvollisuus, myös tukisuhteen päätyttyä.

    Haluan vertaistukijan

  • Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset työelämämentorit

    • tarjoaa vertaistukea sairastuneelle syövän aiheuttamissa muutoksissa ja työelämään liittyvissä asioissa
    • ovat omakohtaisesti sairastaneet syöpää ja palanneet työelämään sairastumisen jälkeen
    • jakavat kokemuksiasi työhön paluuseen ja työssä jaksamiseen liittyvissä asioissa, kuuntelevat ja antavat tukea, ymmärrystä ja kannustusta syöpään ja työelämään liittyvissä asioissa.
    • tukee sairausloman aikana, työhön palatessa tai työssä jatkaessa

    Syöpäsairauksia ja työtehtäviä on erilaisia, joten emme välttämättä pysty tarjoamaan työelämämentoria, jolla on sama sairaus ja sama ammatti kuin sinulla. Pyrimme kuitenkin tarjoamaan työelämämentoria, jonka työtehtävät olisivat jossain määrin samantyylisiä kuin sinulla (esimerkiksi asiantuntijatyö, asiakaspalvelutyö). Sairauden ja hoitojen tuomat haasteet työhön palatessa ja työssä jaksamisessa ovat monesti samankaltaisia ja tukikeinot samantyylisiä. Työelämämentorin kanssa voit tavata kasvotusten tai etäyhteydellä/puhelimitse.

    Haluan vertaistukijan

     

  • Saattohoidon tukihenkilötoiminnan tavoitteena on tukea elämän loppuvaiheessa, palliatiivisessa hoidossa tai saattohoidossa olevan syöpäsairaan läheistä.

    Saattohoidon tukihenkilöt ovat Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen kouluttamia vapaaehtoisia, jotka kuuntelevat ja keskustelevat läheisen rinnalla kulkien. Tukihenkilöitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

    Tukisuhde voi toteutua joustavasti ja läheisen toiveiden mukaan tapaamisina kodin ulkopuolella tai puheluina. Tukisuhde voi jatkua vielä muutaman kerran syöpäsairaan kuoleman jälkeen.

    Tukihenkilöt täydentävät asiantuntijoiden tarjoamaa tukea.

    Haluan vertaistukijan

     

Haluan vertaistukijan

Saman kokenut ymmärtää usein parhaiten!
Täytä hakemus ja me otamme sinuun yhteyttä!

Lisätiedot ja yhteydenotot


”Ota kaikki apu vastaan; mitä sulla on menetettävää?”

Olen itse saanut valtavasti voimaa vertaistuesta ja se oli mun sairastumisen alussa ihan käänteentekevä juttu. -Maritta

Maritta koki vertaistuen valtavan arvokkaaksi oman sairautensa aikana ja halusikin laittaa hyvän kiertämään kouluttautumalla itse vertaistukijaksi.


Tutustu myös