Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Syövästä toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia ja vähitellen.

Tutkimusten mukaan liikunta on hyödyksi syöpään sairastuneille, koska se mm. kohentaa elämänlaatua, nopeuttaa uupumuksen väistymistä, auttaa palautumaan nopeammin hoitoja edeltäneelle toimintakyvyn tasolle sekä vähentää ahdistusta ja masennusta. Liikunta myös vähentää riskiä syövän uusiutumiseen.

Pirsyn liikuntatoiminta tukee sairaudesta toipumista, onpa syöpään sairastuminen sinulle ensimmäinen kerta tai sairautesi uusinut. Samoin liikunta tukee toimintakyvyn ylläpitämistä, mikäli sairastat parantumatonta tai kroonista syöpää.

Henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta saat yksilöllistä opastusta liikkumiseen. Liikuntaryhmissä tapaat toisia samankaltaisessa tilanteessa olevia ja pääset liikkumaan ammattilaisen ohjaamana.

Tärkeintä on itseään kuunnellen kokeilla ja löytää itselle sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa.

 

Henkilökohtainen liikunnanohjaus

Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen.

Syöpää sairastavan fysioterapiaan erikoistunut liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti tekee kanssasi liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi. Liikunnanohjaus on kertaluontoinen.

Lisätietoja ja ajanvaraus: nettiajanvaraukseen tästä >> tai soita p. 03 2499 200.

Lisää asiaa henkilökohtaisesta liikunnanohajuksesta löydät blogista Liikkeelle turvallisella mielellä >>

 

Yleinen liikuntavuoro

Yhdistyksen liikuntatila Onkosportti kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on syöpään sairastuneiden ja läheisten käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun:

ma 9.00-15.30
ti 9.00-12.00
ke suljettu
to 9.00-15.30
pe 9.00-13.30

Mahdolliset poikkeusaukioloajat: katso sivun alareuna

Pirsyn Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hinta: maksuton

 

Jooga

Syöpään sairastuneiden joogaryhmässä tutustut monipuolisesti hathajoogaan ja hengityksen tahtiin tehtävään flow-joogaan. Opit lisäksi helppoja hermostoa rauhoittavia ja tasapainottavia hengitysharjoituksia sekä pääset nauttimaan joogin uneksikin kutsutusta elvyttävästä syvärentoutuksesta.

Varaa tunneille mukaasi mukavat joustavat vaatteet ja vesipullo.

Syksyn aikana järjestetään kaksi samansisältöistä ryhmää. Ryhmään valitaan 8 osallistujaa hakemusten perusteella.

Ryhmä on maksuton ja kokoontuu kerran viikossa 5 kertaa:

 

Ryhmä 1

ti 24.9.-22.10.2024 klo 16.30-17.30 

Pirsyn Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 29.7.-8.9.2024. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

 

Ryhmä 2

ti 29.10.-26.11.2024 klo 14.30-15.30

Pirsyn Liikuntatila Onkosportti, Hämeenkatu  5 A, 7. krs, Tampere

Hakuaika 2.9.-13.10.2024. Ilmoittautumis- ja hakulomakkeet ovat täytettävissä kunkin tapahtuman/kurssin kohdalla ilmoitetun ajan.

Jätä hakemuksesi tästä >> tai soita p. 03 2499 200

 

Huom! Kuntouttava ryhmäliikunta on suunnattu ensisijaisesti enintään 2 vuotta sitten syöpään sairastuneille tai kroonisesti syöpäsairaille.

 

Ohjattua liikuntaa ja rentoutusta verkossa

9.9.-27.11.2024

Liikuntahetket ovat maksuttomia. Osallistuminen ei vaadi tietyn yhdistyksen jäsenyyttä, voit osallistua minkä tahansa yhdistyksen järjestämälle tunnille.

Osallistuitko etäliikuntatunnille? Anna palautetta >>

 

Maanantaisin

 

Lempeä jooga klo 9.15–10
Rauhallinen mutta kehoa virkistävä tunti sinulle, joka haluat aloittaa viikkosi antaen kehollesi lempeää liikettä. Tunnilla tehdään kevyitä ja helppoja liikkeitä kehoa avaten. Lopuksi pysähdytään loppurentoutukseen. Voit toteuttaa tunnin sinulle sopivalla alustalla tai halutessasi soveltaa liikkeitä tuolilla istuen. Tunnit ohjaa tanssi-liiketerapeutti ja joogaopettaja Kaisa Selin.

 

Lymfajumppa klo 17–17.30

Lymfajumpan tarkoituksena on aktivoida kehon imunestekiertoa lempein, toistuvin liikkein. Tunnilla painotetaan vaihdellen ylä- ja alavartaloa, ja kaikki liikkeet on mahdollista toteuttaa kehonpainolla joko istuen tai seisten. Syvän imusuoniston aktivoimiseksi myös hengityksen tehostaminen erilaisin harjoittein on erityisen tärkeää. Lymfajumppa sopii erityisesti sinulle, jolla on syöpähoitojen tai leikkaushoidon myötä aiheutuneesta imunestekierron häiriöstä johtuvaa lymfaturvotusta. Lymfajumppaa ohjaa fysioterapeutti ja lymfaterapeutti Lotta Tuppuri.

 

Tiistaisin

 

Tanssillinen tunti klo 18.00–18.45

Tervetuloa nauttimaan hyvästä olosta tanssin ja musiikin avulla. Tunnilla tehdään alkulämmittely sekä helppoja, kehoa avaavia ja liikuttavia tanssisarjoja. Vaikutteita otetaan eri tanssilajeista, mm. nykytanssin ja reggaetonin maailmasta. Voit tehdä tunnin liikkeet juuri sinulle sopivalta tuntuvalla tavalla, laajemmalla liikkeellä tai tuolilla istuen. Tunnit ohjaa tanssi-liiketerapeutti ja joogaopettaja Kaisa Selin.

 

Fascia Method klo 19–19.45

FasciaMethod-kehonhuoltotunti on matalan kynnyksen tunti, johon on kaiken kuntoisten liikkujien on helppo osallistua. Tarvitset tunnille mukaan vain jumppamaton ja vesipullon. FasciaMethod-tunnilla tehdään koko keholle kuntouttavasta näkökulmasta liikkuvuusharjoitteita, kehonhallinnanharjoitteita ja tasapainoharjoitteita, sekä täsmävenytyksiä kireille lihaksille. Liikkeitä voi soveltaa tarpeen mukaan tuolilla istuen tai seinään tukeutuen. Tunnit ohjaa fysioterapeutti, lymfaterapeutti ja osteopaatti Minna Karvinen.

 

Keskiviikkoisin

 

Lihaskuntoa vahvistava tunti klo 17–17.45 | Viimeinen lihaskuntotreeni järjestetään 27.11.2025!

Lihaskuntoa vahvistavilla tunneilla keskitytään monipuolisesti eri lihasryhmien harjoittamiseen. Ohjatut harjoittelut alkavat lämmittelyllä, jossa hyödynnetään keppiä (mopinvarsi, kävelysauva tai muu vastaava käy hyvin), jonka jälkeen siirrytään voimaharjoitteluosuuteen. Voimaharjoittelussa voit varata lähellesi tuolin, jumppamaton ja jonkinlaisen painon (käsipaino, kahvakuula, vedellä täytetty pullo tms.). Liikkeistä opastetaan aina erilaisia versioita, joista voit valita kuntotasosi mukaan itsellesi sopivan. Tuntien suunnittelusta vastaa syöpää sairastavien ohjaamiseen perehtynyt fysioterapeutti Martti Rajala. Tunnit ohjaa fysioterapeuttiopiskelija Hilla Lahdensuu.

 

Rentoutus klo 17–18

Syöpää sairastaville ja heidän läheisilleen tarkoitetussa etärentoutuksessa ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, kliininen hypnoterapeutti ja rentoutusvalmentaja Mervi Kaartoaho ohjaa lempeän rentoutusharjoituksen, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä.

 

Jooga klo 18.30–19.45 |

Keskeistä ovat hengitys, hellittäminen ja rentoutuminen, oman kehon kuuntelu ja mielen hiljentäminen. Sanna Kullbergin ohjaama jooga on lempeää ja sopii hyvin aloittelijoille. Tarvikkeet: Halutessasi tyyny ja viltti loppurentoutusta varten.

 

Torstaisin

 

Pilates klo 18–19

Tuokio sisältää alkulämmittelyn, dynaamisia venytyksiä, tasapainoharjoituksia, yinjooga-venytyksiä ja lihaksia vahvistavia toiminnallisia liikkeitä. Tuntien tavoite on nostaa ja tasapainottaa kehon ja mielen energiatasoja. Tunnin jälkeen koet itsesi virkeämmäksi ja elastisemmaksi. Tunnit ohjaa Pilates-ohjaaja Ritva Kuha.

 

Etäliikuntaa ovat olleet järjestämässä: Kymenlaakson Syöpäyhdistys, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ja Syöpäjärjestöt.

 

Tukea liikkumiseen verkossa

 

Rintasyöpäyhdistyksen lymfajumppavideot verkossa  

Harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja täydentävät passiivisempaa manuaalista lymfaterapiaa. Ensimmäisessä harjoituskokonaisuudessa käytetään vain käsivarsia ja käsiä, toisessa käytetään apuna pehmeää palloa ja kolmannessa jumppakeppiä.  

Tutustu lymfaharjoitteisiin (siirryt Rintasyöpäyhdistyksen sivustolle) >>

 

Voimia kuntoutumiseen -liikunnan verkkokurssi

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti. Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Videoiden harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan harjoitteen. Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan. Valitse itsellesi tila missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa mikä ei karkaa alta pois.

Kurssin sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Tarvittaessa varmista harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Kurssin videot julkaistaan yhdistyksen YouTube-kanavalla seuraavasti:

1. video: Voimaharjoittelua alavartalolle
2. video: Voimaharjoittelua keskivartalolle
3. video: Voimaharjoittelua ylävartalolle
4. video: Liikkuvuus ja kehotietoisuus
5. video: Rentoutuminen

Siirry katsomaan videoita tästä (YouTube) >>

 

Usein kysytyt kysymykset: liikunta ja syöpä (videot)

 

 

Hyödyllisiä linkkejä