Sairastuminen voi horjuttaa taloustilannetta
Vakava sairastuminen voi tuoda mukanaan myös taloudellisia huolia. Miten pärjään ja mistä saan rahaa? Saanko jotain avustusta? Millaista tukea voisin hakea?
Vakava sairastuminen voi tuoda mukanaan myös taloudellisia huolia. Miten pärjään ja mistä saan rahaa? Saanko jotain avustusta? Millaista tukea voisin hakea?
Sairastuneella on oikeus sairauspäivärahaan, jolloin työsuhteessa oleva saa palkkaa sairastumisen ajalta ja palkallisen kauden päättyessä Kelan maksamaa sairauspäivärahaa.
Sairauspäivärahaa voi saada yhteensä 300 päivää kahden vuoden aikana. Myös työttömällä on oikeus sairauspäivärahaan ja sitä suositellaankin pidempään sairauslomalla olevalle. Sairauspäivärahalla ollessa ei ole työnhaun velvoitetta.
Mikäli 300 päivää alkaa tulla täyteen, haetaan määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea työeläkelaitokselta tai Kelalta oman työhistoriatilanteen mukaan.
Jos 300 päivää ehtii tulla täyteen ennen kuntoutustukipäätöstä, ilmoittaudutaan työttömäksi työnhakijaksi, vaikka olisi voimassa oleva työsuhde.
Osasairauspäivärahaa voi saada, kun työaikaa vähentää sairastumisen vuoksi 40–60 % kokoaikaisesta työajasta.
Tällöin saa osa-aikaisen palkan lisäksi puolet kokoaikaisen sairauspäivärahan määrästä.
Osasairauspäivärahaa voit saada maksimissaan 150 päivää riippumatta siitä, onko kokoaikaiset sairauspäivärahat (300 päivää) täynnä.
Mikäli olet 30 päivää yhtäjaksoisesti työssä, voit saada vielä 50 osasairauspäivärahaa lisää.
Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jota haetaan, kun sairauspäivärahakausi (300 päivää) on päättymässä, eikä työelämään paluu ole vielä mahdollista. Hakemiseen tarvitaan lääkärin B-lausunto, jossa arvioidaan työkykyä. Tukea myönnetään määräajaksi, mutta sitä voi tarvittaessa jatkaa.
Työkyvyttömyyseläke puolestaan on pysyvä ratkaisu, jos työkyky ei ole kuntoutettavissa.
Kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen aikana voi tehdä rajoitetusti työtä, mutta tulojen rajat on tarkistettava omasta työeläkeyhtiöstä.
Osakuntoutustuki myönnetään, jos työkyky on alentunut, mutta osa-aikainen työskentely ja työhön paluu kokoaikaisesti on mahdollista.
Sen sijaan osatyökyvyttömyyseläke on pysyvä eläke, jossa vain osittainen työnteko on mahdollista pitkälläkin tähtäimellä.
Osakuntoutustuen hakeminen ei edellytä sairaslomaa tai sairaslomapäivien täyttymistä, vaan osittain alentunutta kykyä tehdä työtä. Osakuntoutustukea haetaan omasta työeläkeyhtiöstä.
Sairauspäivärahakauden (300 päivää) päättyessä ja työkyvyttömyyseläkepäätöksen odotusajalla on oikeus ansiosidonnaiseen tai peruspäivärahaan, vaikka työsuhde olisi voimassa.
Hakemusta varten tarvitaan selvitys työnantajalta siitä, ettei työkykyä vastaavaa työtä voida tarjota.
Ammatilliseen kuntoutukseen osallistuvalla on oikeus kuntoutusrahaan, samoin kuin Kelan sopeutumisvalmennuskursseille osallistuttaessa.
Kuntoutusrahan määrä riippuu siitä, onko kyseessä Kelan vai työeläkeyhtiön kuntoutus.
Perustoimeentulotukea voi hakea Kelasta, jos tulot eivät riitä välttämättömiin menoihin.
Tuki on viimesijainen etuus, ja sen saamiseen vaikuttavat talouden tulot ja omaisuus.
Oman oikeuden perustoimeentulotukeen voi tarkistaa Kelan laskurilla.
Omalla hyvinvointialueella voi täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea erityistilanteisiin, kuten vakavaan sairastumiseen ja sen aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin.
Täydentävää ja ehkäisevää toimeentuloa ennen on oltava päätös Kelan perustoimeentulotuesta.
Kielteinen perustoimeentulotuen päätös ei estä hakemasta täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.
Jos tulot pienenevät sairauden vuoksi, yleinen asumistuki voi auttaa kattamaan asumiskuluja.
Sairastuneella voi olla oikeus vammaistukeen, kun sairaus on heikentänyt arjessa selviytymistä tai itsestä huolehtimista vähintään vuoden ajan.
Vammaistuen hakemiseen voit saada apua esim. sairaalan sosiaalityöntekijältä.
Taloudellisissa vaikeuksissa sairastunut voi saada syöpäjärjestöiltä kertaluontoisen avustuksen hoito- ja tutkimusvaiheen aikana.
Hakemus tehdään sairaalan sosiaalityöntekijän kautta.
Seurakuntien diakoniatyö voi tarjota kertaluontoista taloudellista apua esimerkiksi ruokaostoksiin tai laskujen maksuun.
Apua haetaan oman asuinalueen seurakunnasta.
Tilanteissa, joissa sosiaali- tai terveydenhuoltopalvelun laskun maksaminen vaarantaa sairastuneen toimeentulon, voidaan laskun määrää alentaa tai jopa jättää veloittamatta.
Velkaantumisen ja talousongelmien ratkaisemiseen voi saada apua seuraavista paikoista:
Kun työpaikalle paluu mietityttää, Pirsyn työelämävastaanotolla istahdetaan alas ja puntaroidaan yhdessä, mikä olisi oikea aika ja tapa palata töihin.
Lue lisääTyöelämämentorina tehtäväsi on toimia henkilökohtaisena vertaistukena syöpään sairastuneelle.
Lue lisääAmmatillinen kuntoutus on tarkoitettu henkilöille, joiden sairaus esim. syöpä, vika tai vamma merkittävästi vaikeuttaa tai estää työnteon lähivuosien aikana.
Lue lisääKeskusteluajat ovat sekä sairastuneille että läheisille! Keskustelemaan voit tulla kaikissa sairauden vaiheissa.
Lue lisääPirsy tarjoaa tietoa ja tukea syöpään sairastuneelle ja läheisille kaikissa sairauden vaiheissa. Olemme tukena, kun syöpä on osa elämääsi.
Keskusteluajat
Keskusteluajat sekä sairastuneille että läheisille!
Keskusteluvastaanotolla saat jakaa asiantuntijan kanssa syöpään liittyviä kokemuksia, pohtia yhdessä keinoja ja ratkaisuja syövän muuttamaan elämäntilanteeseen ja jaksamiseen.
Lue lisääAjanvaraus
Varaa aika palveluihimme tai jätä soittopyyntö asiantuntijallemme. Jos et löydä nettiajanvarauksesta sopivaa aikaa tai aikaa haluamallesi työntekijälle, ota yhteys toimistoomme p. 03 2499 200 tai suoraan työntekijään.
Lue lisääTukea
Yksilöohjausta, kursseja ja tapahtumia! Meiltä saat tukea kaikissa sairauden vaiheissa. Olemme tukena, kun syöpä on osa elämääsi.
Lue lisää