Henkilö ulkona retkellä, seisoo kalliolla veden äärellä

Liikunta ja syöpä

Syöpään sairastumisen jälkeen monia askarruttaa, millainen liikunta on sopivaa. Hyvä uutinen on, että liikunta tukee sairaudesta toipumista, onpa syöpään sairastuminen sinulle ensimmäinen kerta tai sairautesi uusinut. Samoin liikunta tukee toimintakyvyn ylläpitämistä, mikäli sairastat parantumatonta tai kroonista syöpää.

Syövästä toipuminen ja voimien vahvistuminen tapahtuvat jokaisen kohdalla omaa tahtia ja vähitellen.

Onko liikkuminen suositeltavaa, kun sairastan syöpää?

Tutkimusten mukaan liikunta on hyödyksi syöpään sairastuneille, koska se mm. kohentaa elämänlaatua, nopeuttaa uupumuksen väistymistä, auttaa palautumaan nopeammin hoitoja edeltäneelle toimintakyvyn tasolle sekä vähentää ahdistusta ja masennusta. Liikunta myös vähentää riskiä syövän uusiutumiseen.

Fyysinen aktiivisuus syövän hoitojen aikana on turvallista, se parantaa fyysistä toimintakykyä, vähentää uupumusta ja vaikuttaa monin tavoin elämänlaatua kohentavasti.

Liikuntasuositukset syövän sairastaneille ovat pääsääntöisesti samat kuin suositukset terveille henkilöille syövän ehkäisyn näkökulmasta. Säännöllinen voimaharjoittelu tekee lihaksista vahvempia ja kestävämpiä, mikä auttaa kehoa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä kuormituksia ja mahdollistaa itsenäistä liikkumista.

Liikunta on hyödyllistä syöpään sairastuneille, sillä se parantaa elämänlaatua, tukee toipumista ja auttaa ylläpitämään toimintakykyä.
Toivottavasti kokeilet ja löydät itseäsi kuunnellen sopivia liikkumisen tapoja, jotka tuovat hyvää mieltä ja vahvistavat oloa pikkuhiljaa!

Pirsy tarjoaa liikuntamahdollisuuksia

Henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta saat yksilöllistä opastusta liikkumiseen. Liikuntaryhmissä puolestaan tapaat toisia samankaltaisessa tilanteessa olevia ja pääset liikkumaan ammattilaisen ohjaamana.

  • Kun haluat ohjausta kuntoutumistasi tukeviin liikkumisen tapoihin syövän toteamisen jälkeen, hoitojen aikana tai parantumattomassa syöpäsairaudessa, varaa aika maksuttomaan henkilökohtaiseen liikunnanohjaukseen.

    Syöpää sairastavan fysioterapiaan erikoistunut liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti tekee kanssasi liikuntasuunnitelman, jota voit turvallisesti toteuttaa arjessasi. Liikunnanohjaus on kertaluontoinen.

    Varaa aika verkossa

    Varaa aika puhelimitse p. 03 2499 200

  • Yhdistyksen liikuntatila Onkosportti kuntosalilaitteineen ja liikuntavälineineen on syöpään sairastuneiden ja läheisten käytettävissä omatoimiseen kuntoiluun – Tervetuloa liikkumaan!

    • ma 9-15.30
    • ti 9-12
    • ke suljettu
    • to 9-15.30
    • pe 9-13.30

    Mahdolliset poikkeusaukioloajat: katso sivun alareuna

    Pirsyn Liikuntatila Onkosportti (Pirsyn toimiston yhteydessä) Hämeenkatu 5 A, 7. krs, Tampere

  • Liikuntavideoiden sisällöt ovat syöpätauteihin ja syöpäpotilaan kuntoutumiseen perehtyneiden ammattilaisten laatimia. Varmistathan tarvittaessa harjoitteiden sopivuus sinua hoitavalta lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

    Liikuntavideoiden muodostama kurssi koostuu fysioterapeutin ohjaamasta viidestä videosta, joiden harjoitukset on suunnattu syöpään sairastuneille. Voit osallistua oman vointisi mukaan juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.

    Harjoitteista on esitetty useampi eri vaihtoehto, joista voit itse valita parhaiten omaa kuntoasi vastaavan. Kaikki liikkeet on mahdollista suorittaa joko oman kehon painolla tai lisäpainoa avuksi käyttäen. Jos sinulla on käytössäsi kompressiotuote, kuten hiha tai sukka, käytä sitä harjoitteiden ajan. Valitse itsellesi tila, missä pystyt liikkumaan ilman esteitä. Käytä lattialla jumppamattoa tai muuta alustaa, joka ei karkaa alta pois.

    Voimaharjoittelua alavartalolle

    Voimaharjoittelua keskivartalolle

    Voimaharjoittelua ylävartalolle

    Liikkuvuus ja kehotietoisuus

    Rentoutuminen

  • Kysymyksiin vastaamassa Pirsyn ylilääkäri Heidi Penttinen.

    Onko turvallista liikkua syöpähoitojen aikana tai niiden jälkeen?

    Mitä yleistä hyötyä liikunnasta on syöpäpotilaalle?

    Miten voin liikkua, kun olen parantunut sairaudesta tai sairastan kroonista syöpää?

    Onko liikunnasta haittaa syöpähoitojen aikana?

    Keneltä apua tai keneltä voi kysyä, miten liikkua syöpähoitojen aikana?

    Voiko liikunnalla edistää syövästä paranemista?


Lue lisää teemaan liittyen


Huivipäinen henkilö istuu kotonaan matolla, sivuprofiili

Tutustu myös